Nieuws

/ Nieuws

Zó beïnvloed je geluk: 6 tips om je geluksgevoel te vergroten

Zó beïnvloed je geluk: 6 tips om je geluksgevoel te vergroten

In – The World Book of Happiness – vertellen 100 gelukswetenschappers uit de hele wereld alles over Geluk. Elke wetenschapper geeft in drie pagina’s een samenvatting van zijn onderzoek naar geluk. Een aanrader!

EN? KAN JE GELUK BEÏNVLOEDEN?

Ja!

Maar allereerst wat feitenkennis. Geluk is voor ongeveer 50% genetisch bepaald. De ene mens voelt zich dus gemiddeld gelukkiger dan de ander. Niets aan te doen.

Omstandigheden bepalen vervolgens 10% van ons geluk. Deze omstandigheden hebben vaak een tijdelijk effect. Krijg je bijvoorbeeld een lichamelijke handicap, dan blijkt dat de meeste mensen zich na een tijdje aan de situatie aanpassen en hun oude geluksgevoel terugkrijgen. Hetzelfde geldt overigens ook als je een groot bedrag in de loterij wint. In het begin zal je je misschien gelukkiger voelen, maar na verloop van tijd keer je weer terug richting je 'oude' gevoel.

HET GOEDE NIEUWS...

...is dat de resterende 40% door onszelf kan worden beïnvloed! En gelukkige mensen leven gemiddeld zeven jaar langer en gezonder.

WELKE ZES DINGEN KAN JE DOEN VOOR MEER GELUK?

Hieronder lees je de zes belangrijkste do's om je geluk te verhogen volgens - The World Book of Happiness -. Hoe vaker vermeld in het boek, hoe hoger in deze lijst:

 1. Met stip op nummer 1, met ruim 36 vermeldingen: creëer een groot en actief sociaal netwerk van familie, vrienden, bekenden en collega’s. Tijd die je investeert in verbinding met de mensen om je heen, is het beste besteed.
 2. De gedeelde 2e plaats, met 23 vermeldingen, heeft te maken met een soort innerlijke staat van zijn. Het gaat hierbij om aspecten als tevredenheid, acceptatie, bescheidenheid, dankbaarheid en “Always look on the bright side of life”. Steek meer tijd en energie in positieve zaken, in plaats van te blijven hangen in het negatieve. Kies ervoor om in actie te komen en je te laten uitdagen!
 3. Persoonlijke ontwikkeling volgt met 20 vermeldingen. Zit je bijvoorbeeld vaak passief op de bank TV-amusement te consumeren? Dan leidt dat tot minder geluk. Actieve zelfontplooiing door bijvoorbeeld workshops, yoga, mindfulness, leidt tot meer geluk. Investeer actief in je eigen ontwikkeling, in plaats van passief consumeren. Dit is de weg naar zelfinzicht en bewustwording, en naar verandering en bekwaamheid.
 4. Plaats 4, 19 vermeldingen: zoek een passie en/of doel in je leven. Dit geeft richting en zingeving. Het kan van alles zijn, zoals je werk, een vrijwilligerstaak, moestuin of hobby.
 5. Focus niet op geld. Geld is een hele bijzondere vermelding in deze lijst. 17 Onderzoeken stellen allemaal dat geld niet gelukkig maakt. Interessant genoeg denken veel mensen dat hun geluk grotendeels door geld wordt bepaald. Dat, terwijl onderzoek uitwijst dat dit maar maximaal 3% is. Alleen als je geldzorgen hebt en niet kunt voorzien in je basisbehoeften, leidt meer geld tot meer geluk. Alle andere toenames van geld leiden slechts tot een tijdelijke geluksbeleving.
 6. De 6e vermelding, 16 keer, betreft een actief en gezond leven. Dit aspect is ook een belangrijke rode draad in de zogenaamde Blue Zones en bestaat uit de volgende aspecten:
  1. Eet gezond (weinig calorieën, geen of weinig vlees, af en toe vis, veel groente, bessen, noten en af en toe een glas rode wijn);
  2. Slaap voldoende;
  3. Beweeg vooral laag-intensief (dus geen intensieve sporten, maar juist de hele dag door veel lichamelijk actief zijn).

 

Wil jij je vrienden ook een stukje gelukkiger maken?

Deel deze blog en tag wie jij positiviteit toewenst :-)

Supermegaflex
Spreads positivity