Nieuws

/ Nieuws

Slow Fasion: lievelingstrui versus wegwerpkleding

Slow Fasion: lievelingstrui versus wegwerpkleding

Wist je dat de Ralph Laurens en Primarkjes allemaal van dezelfde lopende band komen? Dat jouw T-shirt bijna 3000 liter water heeft gekost, waar iemand bijna 1000 dagen van had kunnen drinken? En dat je spijkerbroek ongeveer 40.000 kilometer af heeft gelegd voor het bij jou in de kast belandde?

Supermegaflex


Bizar. Dat vonden wij ook.

We leerden dit uit meerdere documentaires over misstanden in de kledingindustrie. Mede aan deze bizarre feiten dankt Supermegaflex haar oprichting. Want wie wordt er nou niet blijer van zijn lievelingstrui dan van wegwerpkleding?

 

Fast Fashion = Wegwerpkleding

Fast Fasion is kleding waarbij je vaak denkt: “Voor die prijs kan ik het niet laten hangen!” En wees eerlijk: bij hoeveel kleding heb je dit gedacht, en hoeveel ligt er daarvan nu praktisch ongedragen in de kast? Uit onderzoek blijkt dat 40% van de gekochte kleding nooit wordt gedragen.  

Fast Fasion is kleding die snel en goedkoop geproduceerd wordt, zodat collecties in winkels snel kunnen wisselen en jij daardoor steeds nieuwe dingen ziet en koopt. De prijzen zijn laag, zodat jij telkens weer in dezelfde val trapt:

“Voor die prijs kan ik het niet laten hangen!”.

En nog voordat je een band hebt kunnen ontwikkelen met een eerder gekocht kledingstuk, heb je het volgende alweer in huis. De kans dat iets jouw lievelingskledingstuk wordt, is minimaal.

 

Modekoningen en het grote geld

Grote merken en designers verdienen miljarden aan Fast Fashion. Zo heeft de oprichter van modeketen Zara inmiddels een vermogen van bijna 80 miljard opgebouwd. Dat is meer dan Bill Gates van Microsoft! Deze ‘verdiensten’ komen voornamelijk door de branding van hun merk en het zoeken naar de goedkoopste productieomstandigheden.

Verbaas je er dus niet over als jouw jeans tijdens het productieproces de hele wereld over is gegaan. Nederlands ontwerp, katoen uit Oezbekistan, geweven in India, geverfd in Indonesië, in elkaar genaaid in Bangladesh, gezandstraald in Turkije, om weer verkocht te worden in Nederland.

De verhalen van de kinderhandjes in fabrieken in India, Bangladesh en Taiwan ken je waarschijnlijk wel. Lange dagen maken in omstandigheden waar ze de Arbo niet kennen. Tegen een hongerloontje. En of ze nou bij de Aldi in de bak belanden, of keurig gevouwen op tafels in de PC Hooft-straat liggen, voor de productie maakt het niet uit. Hooguit zijn er wat extra skills toegevoegd aan het ontwerp en de afwerking van je shirt, maar de lopende band en kostprijs zijn hetzelfde.

Allemaal om ervoor te zorgen dat de modekoningen je ieder seizoen weer kunnen verleiden met iets nieuws. 

 

Slow Fashion = lievelingstrui

Gelukkig wordt de tegenbeweging van deze Primarkization de laatste jaren groter. Een steeds grotere groep mensen koopt bewuster. Steeds vaker kiezen mensen niet alleen voor biologisch en eerlijk op hun bord, maar ook voor biologisch en eerlijk aan hun lijf. 

Duurzaam is de nieuwe trend. Slow Fashion het nieuwe modewoord.

Slow Fashion is tijdloos, waardoor het niet gevoelig is voor de grillen van de massamode-industrie. Kwaliteit is de belangrijkste voorwaarde. In de Slow Fashion-industrie zijn ontwerpers, inkopers, verkopers en afnemers zich bewust van hun impact die op de omstandigheden van mens en milieu. Het produceren van de kleding is tijdrovender, duurder, maar ook duurzamer en bevredigender.

Ze produceren dus niet je modieuze seizoenssweater, maar de lievelingstrui die het hele jaar door bovenop de stapel in je kast ligt. Kleding waar je een band mee ontwikkelt.     

 Like Supermegaflex op Facebook

Duur

Moeilijk om niet enthousiast te worden van het Slow-Fashion verhaal? Toch is de beslissing om bewust Slow Fashion te kopen voor veel mensen nog een drempel. Vaak gaat het dan over de prijs. Want ja, Slow Fashion van onbekende merken kost toch vaak hetzelfde als kleding met labels van gerenommeerde modekoningen. En het is dan vaak toch verleidelijker om voor dat laatste te gaan, toch…?

 

Koop kleding met een verhaal in plaats van met een label

Hoeveel mooier zou de wereld worden als Slow Fashion de hype van Fast Fashion stukje bij beetje overneemt? Dat je wilt betalen voor een verhaal en bijdraagt aan een positievere wereld, in plaats van betaalt voor een merkje of trend en bijdraagt aan het succes van een modekoning?

Een wereld waarin kleding met een goed verhaal juist de modetrend is.

Dat is de uitdaging. En die gaan wij aan. Want onze kleding is lokaal geproduceerd, GOTS-gecertificeerd en heeft een positief verhaal in ieder vezel.     

 

Bewuster

Koop je kleding dus eens wat bewuster. Je hoeft echt niet je garderobe instantly te vervangen voor een volledige organic variant. Maar als je jezelf de volgende keer, als je weer met een vijf euro-shirt in je handen staat, even afvraagt of je het wel écht nodig hebt - in hoeverre het iets toevoegt aan je leven - dan heb je de wereld al een beetje mooier gemaakt.

En langzamerhand zal je, net als wij, afstevenen op een kledingkast met 50% minder kleding, maar 100% meer lievelingsstukken die je over 5 jaar nog draagt. 


 

#spreadpositivity & fix je eigen Supermegaflexe Slow Fashion-sweater

Customize je Slow Fashion trui