Positieve gasten

/ Positieve gasten

'Niet te geloven dat ik dit heb gemaakt!'

'Niet te geloven dat ik dit heb gemaakt!'

In de rubriek Positieve Gasten vertellen inspirerende positiviteit-verspreiders over verbinding, geluk en hun streven naar een mooiere wereld.

En een lekkerdere wereld! In het geval van de Kinderkookclub van Sofie Frankenhuis dan. Zij laat kinderen ervaren hoe leuk het is om te koken met verse en eerlijke producten. En wat blijkt: wij kunnen nog heel wat leren van deze jonge chefs.


 'Niet te geloven dat ik dit heb gemaakt!'

Dit zijn voor mij magische woorden. Als kinderen na het koken hun zelfgemaakte gerechten zien en proeven en dit hardop zeggen, is mijn doel bereikt.

Kinderen zijn superchefs in de keuken: ze hebben veel gevoel voor smaak, kleur en ze hebben lef. Ze durven te experimenteren. Dit in tegenstelling tot hun ouders, die vaak een zekere (faal)angst hebben. Want wat nou als het niet lekker is?

Kinderen denken gelukkig nog niet zo.

Zo hebben kinderen ook nog geen standaard van hoe iets moet smaken of geserveerd wordt. Ik heb ondertussen zóveel versies van één recept gezien.

Aan het begin van elke workshop vraag ik wie er kan koken. Hoe ouder we worden, hoe minder enthousiaste vingers de lucht in gaan. Bij volwassenen durft een enkeling dit nog over zichzelf te zeggen. We leggen de lat steeds hoger.

Echt jammer! Want het is zo leuk en gezellig om in de keuken te snijden, knippen, roeren, bakken, omkeren en te schudden. En als het eindresultaat er niet volgens het plaatje op het recept uitziet, is het misschien zelfs nog wel lekkerder geworden. En soms mislukt het, maar is dat nou echt zo erg? Je kan er ook van leren en het de volgende keer anders doen. Niet te hard zijn voor jezelf!

Ik gebruik altijd verse ingrediënten, houd de recepten zo overzichtelijk mogelijk en stuur alleen bij wanneer dat echt nodig is. De recepten pas ik aan op de leeftijd van de chefs: hoe ouder, hoe meer ruimte voor eigen interpretatie. Als de potten en pannen rinkelen, is de sfeer altijd opperbest en groeit ieders zelfvertrouwen. ‘Zo makkelijk kan het toch niet zijn’ hoor ik dan. Ja, zo makkelijk is het echt. Iedereen kan koken, het is gewoon een kwestie van doen.

Vaak krijg ik van ouders de vraag waarom ik geen kookboek ga schrijven. Misschien doe ik dat nog wel. Maar de tip die ik aan altijd ouders meegeef is: ga samen met je kind(eren) op zoek naar leuke recepten, online of uit een kookboek, doe de boodschappen, stroop die mouwen op en ga aan de slag in de keuken. Het is niet alleen nuttig om je kind te leren koken, het is ook zo ontzettend gezellig!


Wil je een seintje bij elke volgende positieve gast? Dat kan geregeld worden. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief. Joe!