Nieuws

/ Nieuws

Weet jij al hoe goed het met de wereld gaat?

Weet jij al hoe goed het met de wereld gaat?

Het leven van de meeste mensen wereldwijd verandert ingrijpend. Meestal ten goede. Toch blijven we geloven dat de toestand in de wereld hopeloos is. Volgens de Nederlandse filosoof Ralf Bodelier zijn de media daar mee verantwoordelijk voor. "Journalisten laten de nieuwsconsument achter in angst en vrees." Supermegaflex ziet de positieve kant van de wereld en geeft een pleidooi voor meer optimisme.

Media als ellende-brenger

Als we de media mogen geloven, is er alleen maar ellende. Oorlogen, aanslagen, hongersnoden, alleenheersers, noem maar op. Genoeg om je heel erg veel zorgen te maken. Maar wij geloven liever Ralf Bodelier. In één van zijn artikelen lazen we wat naakte waarheden, die een heel ander beeld scheppen. Laat je positief stemmen door onderstaande positieve feiten:

Meer vrede dan oorlog

Wereldwijd zijn er op dit moment 11 grote gewapende conflicten. Vijfentwintig jaar geleden, rond 1990, waren dat er maar liefst 26! Wat oorlogsslachtoffers betreft, zien we eenzelfde trend. In 1952 vielen er wereldwijd 23 miljoen oorlogsslachtoffers, tijdens de Koude Oorlog gemiddeld 4 miljoen per jaar, en in 2015 stierven tegen de 170 duizend mensen door oorlog en terrorisme.

Natuurlijk is iedere oorlog er één teveel, maar we vergeten dat veel conflicten in de afgelopen decennia zijn beëindigd. De media berichten over conflicten als de Syrische burgeroorlog, maar in Sri Lanka, Angola, Colombia en Tsjaad is inmiddels vrede gesticht. Laten we vrede sexier maken voor de media!

Minder uitstoot, meer bos

Goed nieuws: het Westen produceert alsmaar minder koolstofdioxide. In de VS is de uitstoot weer op het niveau van 1994 beland. De ontbossing van Europa? Niet waar, zo blijkt uit data van de Nederlandse onderzoeker Richard Fuchs. Vandaag hebben we volgens hem eenderde méér bos dan in 1900.

Democratie viert zege

Zo zijn er vandaag 87 landen met een democratisch bestuur en 22 autoritair geregeerde landen. In 1975, op het dieptepunt van de Koude Oorlog, was de verhouding omgekeerd: 82 autoritair geleide landen tegenover 34 democratieën. Niet slecht toch?

Langer leven in goede gezondheid

Begin 1900 had een mens net 75 procent kans om ouder dan vijf jaar te worden. En gemiddeld werd hij niet ouder dan vijftig. De gemiddelde levensverwachting ligt tegenwoordig ruim 30 jaar hoger en kindersterfte is een uitzondering in het Westen. Er waren destijds bovendien geen contactlenzen, de Pil bestond nog niet en zowel antibiotica als onze moderne anesthesie moesten nog worden uitgevonden. We leven dus niet alleen veel langer, maar ook comfortabeler en gezonder!

Armoede wereldwijd extreem gedaald

De terugval van extreme armoede in de afgelopen kwarteeuw is het meest indrukwekkend. In 1990 moest 37 procent van de wereld het redden met minder dan 2 dollar per dag. In 2015 was dat minder dan 10 procent. In 1980 waren nog negen op de tien Chinezen arm, vandaag maar één op de tien.

Geloof de statistieken!

Slecht nieuws is een aanslag, epidemie of corruptieschandaal. Het gebeurt nu en grijpt aan. Dit is wat de media ons brengt, en wat de mensen blijkbaar aanspreekt.

Maar als we de statistieken lezen, gaan we met volle kracht vooruit. Alleen... het zijn droge cijfers en een traag verhaal. Wil je weten hoe de mensheid er écht voor staat, dan moet je intensief verzamelen, turven, tellen en rekenen. Saai, maar het geeft wel een positiever beeld van de wereld waarin we nu leven. En laten we daarin geloven!Geen zin in de statistieken, maar wel blij worden van goed nieuws?

Volg Supermegaflex op Facebook en Instagram.

Supermegaflex
Spreads positivity