Positieve gasten

/ Positieve gasten

HAPPINESSISNOWHERE

HAPPINESSISNOWHERE

In de blogserie Positieve Gasten vertellen inspirerende positiviteit-verspreiders over verbinding, geluk en hun streven naar een mooiere wereld.

Deze keer de beurt aan Mirjam Spitholt, 'Geluksdeskundige' en docent Gelukskunde op o.a. Saxion Hogeschool. Ook werkt Mirjam veel voor het bedrijfsleven, waarbij ze via infotainment (zie haar websiteorganisaties eraan herinnert dat ze geluk en liefde zijn.


 

Wist je dat je kunt lijden aan positief denken? De mensen die aan dat ‘syndroom’ lijden, zijn de laatsten die ontdekken dat ze zelf doodongelukkig zijn.

We kunnen namelijk pas gelukkig zijn als we ook bereid zijn ons ongeluk te incasseren. Leve de dualiteit! Want wat is geluk als je nog nooit ongeluk hebt gekend? Wij zijn vaak bang om te zeggen dat het (even) niet zo lekker gaat. Alles is hier toch goed geregeld in een land als Nederland. Hoe kun je dan zeggen dat je niet gelukkig bent? Je zou je moeten schamen!

 

Het leven is een pretpark voor de ziel

We scoren inderdaad hoog op de ranglijst van gelukkigste landen. Maar allemaal hebben we te kampen met onze uitdagingen. Dat maakt het ‘level van Super Mario’, dat wij ‘leven op aarde’ noemen, nu juist zo interessant. Het is hier, juist vanwege die dualiteit, een pretpark voor onze ziel.

Deel je emoties, zo vers mogelijk

Ik vind het enorm krachtig als je jouw verdriet, angsten en emoties durft toe te laten en te laten zien. Emoties zijn immers net als vis: vers het lekkerst. Ik heb gemerkt dat als je de emoties toelaat, deze des te sneller via de ‘achterdeur’ jouw systeem weer verlaten.

Immers "what you resist, is what you persist".

Als jij de moed hebt om te delen wat er in jou leeft en om hulp durft te vragen als je bang bent, dan kan er verbinding ontstaan.

Ik kreeg kort geleden een appje van een vriendin die vroeg om ‘een bak geluk’. Dit vanwege het feit dat de kanker bij haar dochter weer terug was. Dat is kwetsbaar zijn. Dat is je hart openstellen en de ander willen en durven toe te laten.Natuurlijk heb ik als ‘gelukskundige’ niet echte ‘bakken geluk’ in de aanbieding.

Ik heb wel een luisterend oor, tranen en een schouder. In zo’n geval kan je veelal alleen maar de ruimte ZIJN.

Just be(e).

Maar… blijf soms op het perron

Af en toe kan je mensen eraan herinneren dat je niet in elke ‘gedachtentrein’ hoeft te stappen. Je mag op het perron blijven staan als de trein van ziekte, dood, angst, woede, “dit zou verboden moeten worden!”, et cetera langsrijdt.

Omdat het namelijk zo weinig constructief is om in elke trein te springen die voorbij raast.

Als jij op het perron blijft staan en die treinen aan je voorbij ziet trekken, word je meer en meer de waarnemer en geloof je ineens niet alles wat je denkt. Een gedachte is slechts een gedachte en niet de waarheid.

Gedachten zijn als een hangmat in je eigen fata morgana. Onze hersenspinsels zijn een soort van fata morgana en daar borduren wij op voort door er hangmatten in op te hangen en palmbomen in te plaatsen. Terwijl het allemaal een illusie is.

Je gedachten als waarheid bestempelen

Onze perceptie, de projector, probeert constant bewijzen te vinden dat onze gedachten de waarheid zijn. Als jij denkt en gelooft dat het leven zó oneerlijk, gemeen en hard is, dan zal jouw bewustzijn daar smaak, geur, kleur en geluid aan toevoegen en vervolgens alleen maar bewijzen vinden dat je gelijk hebt. Uiteindelijk is dat wat op het witte doek van je leven verschijnt.

Dus wil je gelijk of wil je geluk?

Choose, believe and run the film! It’s your mind that creates the world.

Haal de negatieve trein uit de dienstregeling

Hoe minder vaak je in de trein van negativiteit, schuld, schaamte en angst en woede gaat zitten, des te minder rijdt die trein. Hij wordt uiteindelijk zelfs (grotendeels) uit de dienstregeling gehaald.

En ja, natuurlijk mag je een keer ‘verkeerd’ ingestapt zijn. Wees dan mild en vergevingsgezind naar jezelf. Glimlach zoals je dat ook zou doen naar een kind dat lerende is.

Stap uit en stap vervolgens in de trein die liefde en geluk heet. Dat is namelijk wie wij in essentie zijn. Geluk komt en gaat niet, maar ons bewustzijn van geluk komt en gaat.

HAPPINESSISNOWHERE

Kijk tot slot eens naar bovenstaande zin. Zie jij het?

Dat bedoel ik, "One shift in perception from fear to love: a miracle!"