Positieve gasten

/ Positieve gasten

“Catch them doing something right”

“Catch them doing something right”

In de blogserie Positieve Gasten vertellen inspirerende positiviteit-verspreiders over verbinding, geluk en hun streven naar een mooiere wereld.

Deze keer de beurt aan Edi Igaz, tennisleraar en tegelijkertijd van nature mental coach.


 

Tennisleraar, dat is mijn beroep. Maar tegelijkertijd ook bijzaak. Natuurlijk leer ik de technische kneepjes van het tennisvak aan jong en oud, professionals en amateurs. Echter, waar ik het voor doe, is mensen mentaal te laten groeien. Ze begeleiden in hun proces naar innerlijke vrede.

Sinds 1,5 jaar ben ik betrokken bij de Ten-pro Global Junior tour. Topjeugd tussen de 10 en 16 jaar reist de wereld over, bezoekt tenniscourts van grote namen uit de tenniswereld zoals Kim Clijsters en Rafaël Nadal, waar ze coaching krijgen en wedstrijden spelen op hoog niveau.

 

Innerlijke vrede zoeken

Voor mij staat de mentale coaching boven de technische coaching. Tijdens de trainingen help ik de spelers om vrede in zichzelf te vinden. Want als je je eigen vrede kan bewaren, kan je je kracht en creativiteit vinden. In stressvolle situaties krijgen ze de opdracht om op details te focussen, wat een goede manier is om stress te handelen!

Ik ben niet actief op zoek naar fouten. We zijn op zoek naar kwaliteiten en halen die naar boven, op een speelse manier, heel relaxed, niet door te graven, maar door dingen naar het oppervlak te laten komen. Vaak komen ze zelf tot oplossingen als we de juiste vragen stellen. “Catch them doing something right” is mijn motto.

Bodyguard

Als innerlijke vrede er niet is, dan is het ego er wel! Bodyguard, dat is hoe ik hem noem; of eigenlijk: een op hol geslagen bodyguard. Hij probeert, en meestal met succes, om jouw leven over te nemen en maakt je zo tot een speelpop. Je verliest de blik op de realiteit.

Catching your ego”

Als je je ego niet grijp, grijpt hij jou. En hij is krachtig. Hij grijpt de macht over je gedachten en dus over alles wat je zegt of doet. Het geheim om je ego te grijpen, is bewustzijn creëren. Bewustzijn is het startpunt.

Als je eenmaal je ego gegrepen hebt, komt de volgende uitdaging: 

“Don’t take it too seriously”. 

Jij bent niet jouw ego, niet jouw bodyguard. Als je dit kan, ben je hard op weg naar die innerlijke vrede.   

Verhaaltjes vertellen

Onderdeel van mijn mental coaching, zijn Oosterse verhaaltjes. Vaak Japanse of Chinese wijsheden. Verhaaltjes werken altijd beter dan iets uitleggen. Ik zal er één met je delen:

Een oude Cherokee beschrijft aan zijn kleinzoon een ervaring binnen in hem.

"Het is een verschrikkelijk gevecht tussen twee wolven. De ene is slecht. Hij is boosaardig, draagt haat, afgunst, verdriet, spijt, hebzucht, zelfmedelijden, wrok en leugens. De ander is goed. Hij is vervuld van vreugde, liefde, vrede, hoop, vriendelijkheid, medeleven en waarheid. Het gevecht tussen deze twee is gaande, binnen in jou en binnenin iedereen.”

De kleinzoon denkt er een minuut over na en vraagt aan zijn grootvader:

“Welke wolf zal winnen?”

Waarop de Cherokee eenvoudig antwoord:

“Degene die jij voedt.”

De wijze les in dit verhaal: Voed je innerlijke vuur, niet je bodyguard.

Continue oefening

Ondanks dat ik mental coaching speels en toegankelijk maak, ben je er nooit mee klaar. Het grijpen van je ego is een doorlopend proces, waar je steeds aan moet blijven werken. Ook ik.

Zo ligt er al een tijdje een boek klaar waarin ik mijn inzichten heb opgeschreven. Ik wacht nog even met uitgeven, want mijn moment is nog niet daar. Graag wil ik eerst zelf vinden dat ik mijn boek helemaal leef.

Positief denken en zelfontplooing zijn een ongoing practice