Positieve gasten

/ Positieve gasten

De aarde is plat, toch?

De aarde is plat, toch?

In de blogserie Positieve Gasten vertellen inspirerende positiviteit-verspreiders over verbinding, geluk en hun streven naar een mooiere wereld.

Bert van Dam trapt af, co-founder van Multiplyhappiness en bedenker van de geluks-app HappyWe.

De aarde is rond 

Het is me altijd bijgebleven uit de geschiedenisles van vroeger. Galilei die rond 1600, net na de Middeleeuwen, bewees dat de aarde rond was in plaats van plat.

Dus dat je niet met een bootje van de planeet kon kukelen aan het einde.

Maar dat was niet wat mij fascineerde aan deze enorme ontdekking. Wel dat het maar liefst 30 jaar duurde voordat men het geloofde. Natuurlijk, je had toen geen internet, dus het duurde even voordat het nieuws zich verspreidde. Maar toch. 30 jaar…

Je zou bijna denken: Wat waren we toen dom en stijfkoppig. Wat zonde van die verloren jaren…. Die angstig omkerende bootjes…

"Helaas zitten nog volksstammen in de platte wereldfase"

Het valt me op hoe vaak ik nu de parallel gebruik met dit feit uit onze geschiedenis. En de impact is misschien nog wel veel groter dan toen. Het gaat om uiterst fascinerende wetenschappelijke inzichten van de Positieve Psychologie. Een nog jonge wetenschap – krap 20 jaar oud. Maar wat hebben professor Seligman, Fredrickson, Ljubomirski en vele anderen inmiddels prachtige inzichten blootgelegd.

Positiviteit leidt tot meer creativiteit, productiviteit, gezondheid, sociaal gedrag, et cetera, et cetera. En, belangrijker nog, je kunt het trainen. Eenvoudige oefeningen (3 minuten per dag!) gericht op dankbaarheid, vriendelijkheid en geven hebben direct effect op stofjes in ons lichaam (zoals serotonine en oxytocine) die zorgen dat we ons positiever en gelukkiger voelen.

En als we dat lang genoeg doen (zo’n 30 dagen) dan gaan we dit gedrag inbakken in onze hersenpan (neuroplasticiteit).  Een positieve hersenpan heeft 30% voorsprong op een niet-positieve denker (creatiever, productiever, socialer, et cetera), is dat niet fantastisch?

Helaas zitten volksstammen nog in de ontkennende fase. Ze zitten nog in de ‘platte-wereldfase’. Mensen die bijvoorbeeld de ‘3-good-things oefening doen’ zijn schaars.
 

Negatieve-mensen-versus-positieve-mensen


Het heeft Chiel van der Linden (Geluksman en co-founder van Multiplyhappiness, red.) en mij zo "gepakt" dat we HappyWe (en HappyWeWork) hebben gecreëerd. Een app die helpt om jezelf – en je omgeving – te trainen in een positieve mindset.

Laten we onszelf bevrijden van het juk van negativiteit dat we de afgelopen eeuwen in ons DNA gebakken hebben door onze drang tot overleven. We moesten immers op onze hoede zijn voor alle gevaren van tijgers, vijandige stammen en natuurrampen die ons voortbestaan zouden kunnen schaden… Dat maakt dat we onevenredig gefocust zijn op het negatieve.

Nu weten we wat dat met ons totale mindset doet.

Negatieve mensen denken in ‘ik’, ‘verleden’, ‘problemen’. Positieve mensen in ‘wij’, ‘toekomst’ en ‘kansen’.

Like-Supermegaflex


Een samenleving die dankbaar focust op het geluk van elke dag, kan zichzelf weleens de grootst denkbare sprong voorwaarts geven op tal van terreinen die nu moeizaam worden nagestreefd.

Zo is het een gegeven dat positieve, gelukkige mensen veel socialer en vrijgeviger zijn dan negatieve mensen. En de relatie tussen positiviteit en creativiteit en ondernemerschap is evident.

We kunnen natuurlijk ook weer 30 jaar wachten. Maar een steeds "platter" wordende aarde is geen lonkend perspectief.

Wij gaan voor ‘rond’. En jij?

Samenwerking

Binnenkort gaat Supermegaflex een bijzondere samenwerking aan met een ander initiatief van Bert van Dam: UbuntuAmulet

What's it gonna be? Subscribe hieronder voor onze nieuwsbrief.