Positieve gasten

/ Positieve gasten

Een leven 'beyond my wildest dreams'

Een leven 'beyond my wildest dreams'

In de rubriek Positieve Gasten vertellen inspirerende positiviteit-verspreiders over verbinding, geluk en hun streven naar een mooiere wereld.

Positieve gast en health coach Reinder Postma is auteur van het boek ‘De gezonde routine methode’ en geeft vanuit Health Masters health-programma’s bij organisaties die het belang inzien van gezonde werknemers.


 

‘Mijn naam is Reinder Postma en ik ben health coach. Ik begeleid mensen naar een blijvend gezond gewicht en een goede conditie. Hier beleef ik bijzonder veel plezier aan.


De voordelen van gezond leven

Het is iedere keer weer een voorrecht om mensen te zien veranderen en hen te zien genieten van alle voordelen die gezond leven met zich meebrengt. De impact van die voordelen is groot: de dag vol energie aanpakken, kunnen blijven doen wat je leuk vindt en een positief gevoel hebben over je eigen lichaam en gezonde geest. Dat verveelt nooit. Daarbovenop verklein je de kans op het krijgen van allerlei nare welvaartsziektes enorm, zoals diverse soorten kankers, hart- en vaatziektes, beroertes, diabetes en ga zo maar door. Een langer leven waar je alles uithaalt en waarin je veel minder gezondheidsklachten hebt, is een veel gelukkiger leven. Dat is bottom-line wat een gezond leven je oplevert, en dat een leven lang.


Mijn metamorfose

Ik weet uit eigen ervaring hoe bijzonder dat voelt, want ooit zag mijn leven er heel anders uit. 15 jaar lang ben ik ernstig verslaafd geweest. Het putte mij emotioneel, spiritueel, financieel, professioneel en sociaal compleet uit. Ik had een metamorfose nodig en die begon in 2010 toen ik voor 18 weken werd opgenomen in een verslavingskliniek. Alleen was het me nooit gelukt om mijn leven te veranderen. Ik had er de bevlogen begeleiding voor nodig van deskundige therapeuten, die zelf ook een verslavingsachtergrond hadden en dus ervaringsdeskundig waren. Zij wisten wat ik doormaakte, welke valkuilen er waren en welke verandering ik nodig had. Dat maakte een groot verschil.


Maak werk van je groeiproces

Tegenwoordig begeleid ik zelf mensen bij de ontwikkeling van hun gezonde gedrag met als doel een blijvend gezond gewicht en goede conditie. Mijn boodschap aan hen is altijd zowel hoopgevend als uitdagend. Het hoopgevende deel is dat ze gezond leven in eigen hand hebben. Een mens kan alleen zichzelf veranderen en ze kunnen er vandaag en in het hier en nu mee beginnen.  

De oplossing ligt dus in mensen zelf, maar dat geldt ook voor de verantwoordelijkheid om het waar te maken. Dat kan alleen door werk te maken van hun groeiproces. Dit is voor veel mensen het teleurstellende deel van mijn werkwijze. ‘Werk maken van mijn groeiproces?’ Zie ik mensen dan met de nodige weerstand reageren. We willen immers allemaal ’t liefst vandaag resultaat, een makkelijke fix die ons direct resultaat oplevert.


Geen easy way out

Mensen willen heel veel, maar wat ze daar allemaal voor willen doen is vaak een heel ander verhaal. En dat is met het ontwikkelen van een blijvend gezond gewicht en goede conditie niet anders. Helaas, er is geen easy way out. ‘Dacht je dat ik met een maandje niet gebruiken van m’n verslaving af was?’ zeg ik dan.
Diep ingesleten ongezonde gewoontes verander je niet zomaar even. Mensen hebben zelfonderzoek nodig, zodat ze onder andere inzicht krijgt in hun ongezonde gewoontes, wat de effecten daarvan zijn op hun welzijn en door welke triggers ze veroorzaakt worden. Door hun zelfkennis te vergroten, verkleinen ze de kans om terug te vallen in oude ongezonde patronen enorm. Het houdt hen scherp en gefocust, waardoor hun persoonlijke groei op koers blijft. Stap voor stap leren ze voeding en training anders te waarderen en ontwikkelen ze een gezonde ‘norm’, een gezonde routine.


Aha!

Aan het begin van een proces vraag ik mensen een open mind te hebben; te geloven dat gezond leven hen veel gaat opleveren en dat het bovendien een leuker, gezelliger en gelukkiger leven op zal leveren. Dat is meestal op zo’n moment aan dovemansoren gericht. Ze kunnen zich niet voorstellen dat gezond leven, naast gezondheid, ook nog een leuker, gezelliger en gelukkiger leven oplevert. Na weken en zeker na maanden begint dat tot hen door te dringen. Ik vind het fantastisch als ik dat ‘aha’-moment bij ze zie. ‘Aha, dus dat is wat je toen bedoelde,’ zeggen ze me dan.

 

Beyond my wildest dreams

In de kliniek vertelden ze mij bij binnenkomst destijds dat ik, als ik me openstelde voor de therapeuten en het programma, nog een leven beyond my wildest dreams kon opbouwen. Ik had geen idee hoe dat eruit kon zien, mijn leven was een grote puinhoop. Al na een paar weken begon ik te geloven dat het inderdaad mogelijk was. Ik had nog veel werk te doen, maar ik werkte in de juiste richting. Een leven beyond my wildest dreams was slechts een kwestie van tijd geworden en dat motiveerde me enorm om door te gaan op de ingeslagen weg.

Tegen iedereen die al zo vaak tevergeefs geprobeerd heeft om blijvend  af te vallen en een goede conditie op te bouwen wil ik graag het volgende zeggen: onderzoek de achtergrond van je ongezonde voeding- en trainingspatroon. Ga ermee aan de slag en bouw met je zelfkennis aan het fundament van jouw duurzaam gezonde levensstijl. Doe ’t niet alleen, maar laat je begeleiden, wat het is uitdagend genoeg. Op deze manier doorbreek je vicieuze cirkels en realiseer je voor eens en voor altijd duurzame resultaten. En dat is te gek om te ervaren. Geloof me, je gaat er enorm van genieten. Niet een paar maanden, maar een leven lang.’Begin je gehecht te raken aan onze positieve gasten?

Dat komt goed uit. Je schrijft je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

#spreadpositivity